Teleurstellingen liggen continu op de loer. Mensen, gebeurtenissen en niet te vergeten wijzelf kunnen allemaal de bron zijn van onze teleurstellingen.

Ikzelf ben vaak teleurgesteld geweest in anderen. Jarenlang heb ik mij regelmatig rot gevoeld door die teleurstellingen. Misschien herken je het, een naar gevoel waar je vaak niet zoveel raad mee weet maar waar je wel last van kunt hebben. Hoe ga je ermee om? Confronteer je de ander met het feit dat jij teleurgesteld bent? Dan kan dat voor conflict zorgen. Kies je ervoor om jouw gevoelens voor je te houden? Dan creëer je een conflict met jezelf. Het lijkt er dus op dat wat je ook kiest, jij altijd de pineut bent.

Daar heb ik lang mee geworsteld. Totdat ik leerde en ervaren heb dat de oplossing niet bij de ander lag maar bij mijzelf! In eerste instantie vond ik dat lastig, ik was namelijk vooral gefocust op wat die ander anders kon (of liever moest) doen in mijn ogen. Het lijkt ook zoveel makkelijker om de oplossing buiten jezelf te zoeken.
Maar toen ik eenmaal de focus verlegde naar mijzelf, waar mijn invloed echt ligt, bracht mij dat zoveel. Vooral minder teleurstellingen. Waardoor ik veel meer, positieve, energie overhoud en vooral meer rust ervaar.

Hoe dan?

Over het algemeen worden wij niet teleurgesteld door wat anderen doen of laten maar door de verwachtingen die wij van hen hebben. Wij gaan er vanuit dat onze standaard dé standaard is. Dat anderen zijn zoals wij. Denken en doen zoals wij. Daar gaat het mis. Ieder mens is uniek dus logischer zou het zijn als we er per definitie vanuit zouden gaan dat de ander juist anders is dan wij. Dat je partner, ouder, kind, werkgever anders is en dus ook anders reageert dan dat jij doet.

Een voorbeeld

Stel je hebt een partner die altijd te laat komt. Het lijkt erop dat hij of zij het niet belangrijk vindt om op tijd te komen, nooit eens opschiet, nog nooit van wekkers, horloges of timemanagement heeft gehoord. Het is al jaren hetzelfde liedje en je vraagt je zelfs wel eens af of hij/zij het erom doet om jou te pesten. 

Jij, stipt als je bent, met je ingebouwde klok, staat altijd te wachten. Baalt iedere keer weer van zijn/haar laksheid en het lukt je maar niet om er niet weer iets van te vinden en te zeggen. Iedere keer is de sfeer verpest of belanden jullie in dezelfde ruzie. Terwijl het enige wat jij wilt bereiken is, om hem/haar te helpen om punctueler te worden. Na al die jaren is het je nog steeds niet gelukt. Wat een teleurstelling!

Dat je, in dit voorbeeld, steeds weer teleurgesteld wordt is logisch wanneer je er vanuit gaat dat jouw partner net zo punctueel is als jij. Alleen is dat is niet zo, jouw partner zou dat misschien wel willen maar het lukt gewoonweg niet om de tijd goed te ‘managen’. Natuurlijk baalt hij/zij hier ook van en dan ben jij er ook nog om dit iedere keer weer in te wrijven, met die terugkerende ruzie als resultaat. 

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg

In deze situatie probeert de een de ander te veranderen. Ondanks jarenlange inzet, energie en teleurstellingen is het nog steeds niet gelukt. De oplossing ligt hier namelijk niet bij de ander, de oplossing ligt bij jouzelf!

Stel je nou eens voor dat je hebt afgesproken met vrienden om bij hun te eten. Jullie zijn om 19.00 uur uitgenodigd maar jij verteld je partner dat jullie om 18.30 uur worden verwacht. Zoals gewoonlijk is hij/zij ‘te laat’ maar doordat jij de tijd hebt gemanaged, is dat niet het geval. Hoeveel ruimte ontstaat er dan? Hoeveel rust geeft jou dat? Wat ervaar jij dan? Wat zegt dat over de sfeer tussen jullie? Hoe gaan jullie dan die gezellige avond tegemoet?

Jij hebt ervoor gezorgd dat, in dit geval het tijdstip, zo is bijgesteld dat jullie op tijd, in alle rust, zonder negatieve energie en echt gezellig samen op tijd naar de afspraak kunnen gaan. Een kleine aanpassing door jou met maximaal positief resultaat voor iedereen.

Het bijstellen van verwachtingen hoeft niet moeilijk te zijn. Het enige dat je nodig hebt is de wil om een beter resultaat te krijgen. En misschien wat geduld omdat je niet kunt verwachten dat je het van de ene op de andere dag helemaal anders zult doen. Het inzicht dat de oplossing bij jezelf ligt, dat je de focus mag verleggen is de eerste stap. Het bijstellen van je verwachtingen hoeft niet zo moeilijk te zijn als het misschien lijkt. Het vergt, zoals alles wat je wilt vergroten, aandacht. 

Wat je aandacht geeft groeit

Kies dus bewust waar jouw aandacht naar toe mag gaan. Breng je focus naar waar jij invloed op hebt. Wat kan jij doen om je verwachtingen bij te stellen zonder voorbij te gaan aan jouw waarden en normen en aan het feit dat de ander, anders is en mag zijn. Net als jij.

Wil je weten hoe jij jouw focus het beste kunt verleggen? Heb je behoefte aan meer informatie? Laat het me weten via onderstaande link, ik luister graag naar wat jij nodig hebt.

Rian